Långa Banan,11km

11 km

Starten sker vid Jössestugan som ligger vid natursköna Rackens sydöstra strand. Direkt efter starten börjar banans största stigning höjdskillnaden är 164 meter de första lite mer än två kilometrarna upp till toppen av Göpommen som ligger 295 meter över havet. På vägen dit passeras Rackenutsikten med en hänförande utsikt över sjön Racken.

När du nått toppen av Göpommen har du klarat av banans tuffaste del och nu väntar cirka en kilometer utförsbacke där du får möjlighet till lite återhämtning efter den tuffa stigningen. Efter att ha svängt österut upp mot den lilla idylliskt belägna sjön Agvattnet så börjar en lätt uppförsbacke. På vägen mot sjön passerar du Sotar-Blixt stenen.

Du kommer till Agvattnet och följer den ofta förtrollande blanka skogssjöns västra strand norrut för att vika av runt dess norra vik och följa stigen längs den östra stranden. En naturskön, flack och lättlöpt kilometer.

Nu är ungefär halva banan avklarad och du får för en kort stund byta underlag när du kommer ut på grusvägen som går mot Slomvattnet.
Här finns en vätskekontroll där du hittar både sportdryck och vatten.
Efter att ha följt vägen drygt en halv kilometer bär det av in i skogen på en liten stig igen och här kommer en kort men brant stigning, några löpare säger att det känns som att springa rakt upp mot himlen.
Därefter är det ett lättlöpt parti någon kilometer längs leden genom skog och över ett hygge fram till Svartmossen. Efter att mossen har klarats av så kommer du ut på en väg som du följer några hundra meter innan du svänger in på stigen som leder upp till Gallbergets topp. Här har du en otrolig utsikt som du kan se om du orkar lyfta blicken, vilket rekommenderas.
Nu är det bara några kilometer med nerförsbackar kvar till målet men ta det lugnt stigen är brant och hal på sina ställen och på slutet är det några små broar som ska passeras och dessa kan vara hala så se upp. Sedan väntar det sköna upploppet mot målgången vid Jössestugan.

Karta 11km 
Banprofil 11km

Hitta hit: